ideidincorcodus

Just another WordPress.com site

mai am un singur dor…

Cum citeam eu asa presa matinala pentru a-mi face curaj ca mai apoi sa-mi incep ziua de lucru semivoluntar am dat peste acest articol realizat de cei de la Adevarul care m-a intristat, cum de altfel ma intristeaza toata nepasarea autoritatilor cand vine vorba de orice tine de viata celorlalti. Ca pe alesii neamului ii intereseaza numai de burtile lor basinoase stim asta si mai stim ca nu au cum sa mai fie interesati si de cu totul altceva pentru ca sunt niste parveniti ajunsi in functii fara a avea nici cele mai elementare  norme socio-culturale, iar atunci nu inteleg de unde pretentiile noastre perverse de a incerca sa salvam ce ni s-a lasat mostenire de la diversi insi geniali care au lasat ceva mai mult decat gauri in scaune regesti celor multi.

Noi  romanii, nu stiu cum se face dar suntem si saraci la buzunar si saraci cu duhul, dar o parte din astia inca avand capul pe umeri indraznesc si nu inteleg cum sa ceara conservarea valorilor si culturii cand autoritatile n-au bani pentru a renova o casa care ar putea aduce bani frumosi dintr-un turism cultural cvasi-inexistent in tara asta unde cei de la putere  lupta de zeci de ani cu anihilarea culturii neamului ca nu cumva sa ne desteptam brusc, sa punem intrebari si sa avem pretentii.

sursa: http://adevarul.ro/locale/botosani/pacanele-termopane-casa-eminescu-1_512da1fb00f5182b85ab9462/index.html

646x404

Cu tencuiala căzută, geamuri prin care uşor trece vântul şi un acoperiş şubrezit de vreme şi de timp. Aşa arată locul unde s-a născut Mihai Eminescu. În ciuda biografiilor care au consacrat Ipoteştiul drept loc al naşterii lui Mihai Eminescu, istoricii care au studiat trecutul Botoşaniului au stabilit cu certitudine că „poetul nepereche“ a fost adus pe lume într-o casă din Centrul Vechi al oraşului.

 
Până nu de mult, botoşănenii intrau în casa lui Mihai Eminescu fără să ştie, doar pentru a-şi cumpăra haine sau încălţăminte la mâna a doua. La parterul clădirii existau două spaţii comerciale, care între timp au fost închise de criză, şi o sală de jocuri mecanice. 
În „tinereţile” ei, era o casă frumoasă, somptuoasă, aflată chiar în mijlocul târgului, lângă Biserica Uspenia, locul unde a fost botezat poetul. „Luceafărul poeziei româneşti” a trăit acolo între anii 1850-1853. Ulterior, părinţii l-au dus la Ipoteşti, unde a petrecut cea mai mare parte a copilăriei. 
 
Distrusă de incendiu, în 1887
 
La 3 iunie 1887 un incendiu devastator a distrus aproape în totalitate casa căminarului Eminovici, însă aceasta a fost refăcută după planurile originale în anul în care Eminescu s-a stins, 1889. 
„Ceea ce ştim cu siguranţă este că acolo se aflau casele părinţilor lui Mihai Eminescu, primite dotă din partea mamei sale şi stăpânite un număr de ani de familia Eminovici. Din casele care există acum, s-au păstrat totuşi câteva elemente originale“, a spus Gheorghe Median, istoric la Muzeul Judeţean Botoşani, unul dintre cei care au studiat trecutul oraşului.
 
Paradoxal, clădirea reconstruită pe locul în care s-a născut Mihai Eminescu, este una dintre puţinele care n-au intrat în programul de reabilitare a Centrului Vechi. Autorităţile motivează că nu a putut fi inclusă în acest program deoarece este proprietate privată, la etaj locuind doi bătrâni. „Acolo sunt nişte oameni care au acte de proprietate pe casă. Ar trebui să se facă un efort să fie pusă la punct şi promovată, pentru că nu vorbim despre o casă care oricare alta”, a mai spus istoricul Median.
 
 
Bătrânii care locuiesc momentan într-una dintre încăperile clădirii cunosc, în linii mari, istoria. „Eu, după cum am auzit, a fost o casă în care a trăit Eminovici, tatăl lui Eminescu. Şi mai ştiu că a fost botezat la Uspenia”, ne-a spus în fugă, Nea Titi (76 de ani), locatarul casei. 
În momentul de faţă, paragina a pus stăpânire pe construcţia care ar putea fi transformată într-o mină de aur turistic.
 
Fundaţie culturală: „Se poate face un muzeu documentar“
 
Membrii Fundaţiei Culturale Hyparion, orientate pe studiul şi promovarea creaţiei lui Mihai Eminescu, au investit într-un bust şi într-o plachetă şi le-au amplasat pe peretele casei pentru a atesta valoarea istorică a clădirii. „Eu am făcut o grămadă de demersuri. Am dorit să fie acolo un muzeu naţional al poeziei, am dorit să se cumpere acele spaţii de către Primăria Botoşani. Nu s-a ajuns la nicio concluzie. Se poate face un Muzeu documentar Eminescu“, a declarat poetul Gellu Dorian, fondatorul Fundaţiei Hyperion.
 
Viceprimar: „N-am cum să mă întorc în timp“
 
Reprezentanţii municipalităţii recunosc importanţa imobilului, dar spun că nu pot lua în calcul posibilatatea introducerii acestuia în circuitul turistic. „N-am cum să mă întorc în timp. Asta este situaţia! Ce s-a restaurat în Centrul Vechi au fost locuinţele proprietate a municipalităţii”, a fost replica lui Viorel Iliuţă, viceprimarul din Botoşani.  
 
Până a intra în programul de reabilitare, majoritatea clădirilor din centrul Botoşaniului au avut statut de locuinţe sociale şi erau locuite de cetăţeni de etnie romă. 
 
Municipalitatea susţine, totuşi, că are un plan de rezervă. „Am început să lucrăm la un regulament pentru revitalizarea Centrului Vechi, care are mai multe componente, iar una dintre ele presupune să ne adresăm proprietarilor care deţin clădiri nerenovate în zonă, să-i rugăm, în condiţiile legale, să ia măsurile cuvenite pentru restaurare. Măcar a faţadelor”, a mai spus viceprimarul. 
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 27 februarie 2013 de în Uncategorized.
lolamajeure

sex. intimitate. discuţii nocturne

WHEN CULTURES COLLIDE

A PERSIAN AND ROMANIAN BLOG

Blogul unei tipe oarecare

"O zi în care nu ai râs este o zi pierdută"

Deliciu Mic

Cadouri personalizate, Figurine de tort pentru nunta - personalizate, Accersorii si Bijuterii Handmade

Demi Akin

DIY & Lifestyle Blog

TRAVELLING THE WORLD SOLO

The ultimate guide for independent travellers seeking inspiration, advice and adventures beyond their wildest dreams

De la noi din casa

De prin casa adunate

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

Cristina Boncea

01.01.1998

Lumea lui Dromihete

Stiri, editoriale, analize, pamflete

COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu - "considerați că v-am consultat"!

andreinewcreation

Nu-mi dați sfaturi. Știu sa greșesc și singur

Almira Events

Creative Ideas - Wedding Planning - Floral Design

notes from a dog walker

stories from the sidewalk

28 Rue Madeleine

Stories, photos, travel and other drugs

VATRAmea

povestea reinvierii unei casute aflate intre dealuri, pe malul unui rau de munte

Confesiuni

Păstrează momente și oameni printre gândurile tale. . .

Too dear

Style, Spice & Everything Nice

%d blogeri au apreciat asta: